Защо DEFRO?

Защо DEFRO?

Топлината е най- важната нужда за един дом, след това идва токът, обзавеждане, техника за забавление и др. Затова планирането на вашата отоплителна инсталация е от изключително значение и тя заслужава наистина най- голямото внимание, защото нито едно от горните неща не бихте могли да използвате по начина, който сте планирали. Вечер след работа сядате на внимателно подбрания и удобен диван, включвате също толкова внимателно подбрания телевизор и в стаята ви е под 10 градуса, в един момент чашата ви с вода замръзва, телевизорът спира работата си, кожата на дивана се стяга, всичко става като в лош кошмар. Затова е разумно да обърнете същото, че и по-голямо внимание на системата ви за отопление и да инвестирате също толкова разумно като в новия смарт многоинчов телевизор с достъп дори до социалните мрежи… и да получите атмосферата и комфорта, който всяка къща заслужава. И както всяко начинание трябва да се започне от вътрешността, а това е котелът - сърцето на отоплителната система. Изчитате всички мнения и коментари по родните форуми, изчитате всичката информация достъпна в интернет за чуждестранни и родни производители, решавате да проверите с очите си в какво ще инвестирате, получавате страхотни оферти и благи приказки, решавате да разгледате и DEFRO, но мисълта, която тревожи всеки на преден план, е: “Защо е толкова по- скъп в сравнение с родните, конкурентни производители?”. Предполагам знаете какъв е отговорът ни… А сега ще Ви покажем, защо всъщност не е и за сравнение сме подбрали внимателно доста изгоден и популярен роден продукт.

 

Инстинктивно започваме с външния вид, как изглежда, от какво тесто е и др.:

 

В DEFRO все пак работят дизайнери, професионалисти в областта си , подбрали най- подходящите цветове, изчистен, модерен, съобразен с ефективността му вид. Спъването в кабели не съществува, кабелите на всички сензори не са из цялото помещение, чувството, когато затворяте/отваряте вратичката е по- скоро удовлетворящо, отколкото връщащо ви към детската приказка “Дядо вади ряпа”… Капакът на бункера, да, DEFRO има такъв капак е дори оборудван с газови амортисьори, осигуряващи плавно отваряне на капака и комфорт при зареждане. Дотук с козметиката, важно е да не губим вниманието… идва интересната част.

 

Стоманата вложена във всеки котел DEFRO (P265GH) е сертифицирана за производство на съдове под налягане, киселиноустойчива, заместила доста от старите стандартни, използва се в нефтната, газовата, петролнохимичната и химичната индустрия. Стоманата на референтния котел е… стомана(неизвестна). И какво като стоманата е P265GH, какво печеля от това? Всички сме чували за японските ножове и тяхната специална стомана, която позволява изключително точене и доматите вече не са предизвикателство… Така стоманата P265GH позволява дълготраен и надежден живот на вашата система. Колко живот? Стоманата е проектира да издържи минимум 30 години и навикът да сменяте котела си на 3 до 5 максимум 6 години изчезва… (това също спестява разходи, но те не са ключови за това сравнение, тях може да добавим накрая).

 

Стоманата освен като химичен състав е важно да притежава необходимите физични параметри. Всички котли на DEFRO имат минимална дебелина на стоманата от 6 мм., като на места се използва до 10 мм дебелина на стоманата. Конкурентният “изгоден” котел освен изработен от неизвестна стомана, същата тази е с дебелина от 4 мм, което го прави още по- неустойчив на времето, тъй като първо не е изработената от материал с подходящи свойства, който да е устойчив на съединенията, получаващи се при изгаряне на твърди горива и второ не е със съобразена дебелина, необходима за топлообмена и надеждността на системата.

 

Колкото и добра да е една стомана, тя не е нищо, когато е още лист. Заварките са доста болна тема, точността и прецизността на изрязване на всеки лист е от изключителна важност и именно затова заводът на DEFRO, с местонахождение Килце, Полша, е напълно автоматизиран и роботизиран. Голяма част от дейностите се извършват от роботи, което позволява точност до микрометри. Все пак заводът прави по над 57 000 бройки годишно, трябва модерен завод, позволяващ изисквания капацитет с постоянно високо качество. Производствения процес прилича по- скоро на производството на автомобил, отколкото на котел… За съжаление, не сме намерили снимки на родните заводи и информация за това с какви системи разполагат… Защо ли? (Разширението за тази година на завода: https://www.facebook.com/wwwDEFROpl/videos/919211311558552/ ) Моля, не бъдете нетърпеливи, накрая ще обобщим всичко и преизчислим количествено всичко.

 

Стигаме до цялостното решение, окомплектовката. Всички котли DEFRO в цената си включват котел(тяло), горелка, бункер, управление, шнек, окабеляване, сензори и др., осигуряващи така нар. Plug & Play. Нещо, което никой роден не ви би обещал… Нещо повече, първи пуск на системата и инструкции някои правят само срещу заплащане. За нас е удоволствие да Ви информираме напълно за функциите на котела, как да ги ползвате и разбира се, да го вкараме в експлоатация за първи път! Поради тази причина не смятаме за нужно тази услуга да фигурира в ценоразписа ни.

 

Естествено няма как да не разгледаме и ефективността на котлите, тъй като това е определящо за бъдещите разходи. Най- лесно можем да проследим ефективността като груба сметка чрез температурата на димните газове. Очевидно, с колкото по- ниска темп са изгорелите газове на входа на комина, толкова по- ефективен и по- добре усвоил топлината е един котел. Котелът, който сме избрали за сравнение е DEFRO BIOSLIM. Температурата на димните газове в режим на работа на максимална мощност е около 70 градуса, за сравнение избрания конкурентен котел е посочен с темп на димни газове 160 градуса… в какво състояние на котела не е посочено. Само от този факт може да извлечете нужната ви информация засягаща конкретно ефективността. Отделно DEFRO притежават 5- ти клас на горивната камера, което също говори достатъчно… А сертификатите не са издадени от лаборатория под ръководството на DEFRO, а от две независими европейски лаборатории.

 

Управлението e жизненоважно за всяка система. Начинът, по който тя ще работи, нейната ефективност и надежност. Било то управление на предприятие или продукт осигуряващ вашия комфорт- автомобил, компютърна система или подобни. Изгарянето на органични съединения- твърди или течни горива, е отдавна изучаван процес и благодарение на развитието на технологиите, днес можем да контролираме с изключителна точност същия този процес, постигайки най- високата възможна ефективност. Съотношението на кислород в горивната камера, принудително обогатяване на средата, прецизното подаване на единица гориво, необходимото количество енергия и ефективното й използване в системата повишават изключително ефективността и намаляват разходите. С тази цел котелът на DEFRO е оборудван с необходимите компоненти, това да се случва:

 

  1. 1. PID регулатор- позволява модулация на мощността от 30% до 100%;

 

  1. 2. Вентилатор на димните газове- позволява ефективно горене при недостатъчна тяга;

 

  1. 3. Допълнителен вентилатор с холотрон - измерва количеството принудително вкаран въздух (в m³);

 

  1. 4. Управление на 4 помпи (центр. отопление(ЦО), буфер(къс кръг), БГВ, подова или рециркулация за БГВ с план на работа)- оптимизиране на използваната енергия;

 

  1. 5. Управление на 2 3- или 4-пътни вентила за подово или отопл. инсталация и по външна температура- също оптимизиране на използваната енергия;

 

  1. 6. Седмично управление с план на работа на БГВ и ЦО- оптимално количество енергия за всеки момент от седмицата;

 

  1. 7. Интернет модул- Интернет модулът, интегриран в управлението на DEFRO, позволява пълен контрол върху котела(запалване, гасене, всички възможни настройки) и достъп до всичката информация късаеща работата на системата(темп. котела, темп. БГВ, работа вентилатор, работа шнек, работа на отделни помпи и др.). Интернет модулът се управлява от интерактивен и интуитивен уеб панел (достъпен за всички устройства с достъп до интернет). При необходимост е достъпно и сервизно меню. За момента няма друг модул за котли на пазара, позволяващ пълен достъп върху котела, както модулът на DEFRO;

 

  1. 8. Управлението ви предоставя и още допълнителни режими, които да ви осигурят комфорта и надеждността на ситемата през цялата година:

 

8.1. Режими на работа- режим отопление дома, приоритет БГВ, паралел. помпи, летен режим (за отопляване само на БГВ); 

 

8.2. Анти-стоп помпи- 1 път седмично пуска всички помпи в избран от вас ден и час за определно от вас време, което предотвратява блокирането на помпите, когато системата не се използва(спестява допълнителни сервизни разходи и бъдещи проблеми);

 

8.3. Защита против замръзване- при темп. 6 градуса се задействат всички помпи;

 

8.4. Защита против прегряване- при темп от 80 градуса отваря целия отоплителен кръг и се задействат всички помпи, осигуряващи циркулация до понижаване на темп. с 5 градуса. При невъзможност за охлаждане и допълнително покачване до 85 градуса се включва алармата на котела и следва процедура по изгасяне;

 

8.5. Защита на горелката при отваряне на врата- предотвратява изгаряния;

 

8.6. Два лазерни сензора засичащи обратен пламък в горелката (следва известие със звуков сигнал и процедура по загасяне);

 

8.7. и др.

 

 

mytable

 

  • Избрахме 35 kW комплект от конкурентния производител след проучване на техните препоръки за сграда с площ от 120 кв. м. DEFRO BIOSLIM 15 е предвиден да изпълни всички нужди на потребител с отопляема площ до 150 кв. м. при височина до 2,80 м.(БГВ 200 л. е предвидена също).

** Вентилаторът на димните газове не се предлага от намерения конкурентен производител, което допълнително усложнява интегрирането му в системата, но може да бъде намерен за горепосочена цена.

 

Стигаме до извода, че чисто от хардуерна гледна точка цената на конкурентния достигна 5280 лв., което се доближава скоростно до цената на DEFRO BIOSLIM 15. Освен всички софтуерни предимства, които предлага DEFRO, трябва да оценим и факта, че вложената стомана в DEFRO (P265GH) се предлага на борсата на цена с повече от 1,5 пъти по- висока от тази, предлагана тук. Това значи, че дори без транспортни разходи и цена директно от борсата, цената й е значително по- висока. Количеството вложена стомана в DEFRO BIOSLIM 15 е също и повече от конкурентния 35 kW комплект. Което в цифри значи, че конкурентния модел би бил с минимум 660 лв. по -скъп. Така цената му стига 6000 лв. Фактът, че тази стомана ще издържи значително повече време мисля е излишен…

 

Функции, които притежават и двата котела не са коментирани (като авт. запалване, съвместна работа със стаен термостат и прочие)

 

В крайна сметка, чрез доста груба сметка почти изравнихме цените на двата котела. Софтуерните предимства не са споменати… Освен това ъпдейтите, предлагащи допълнителни и по- ефективни настройки и функции, също са безплатни и наистина се случват в управленията на DEFRO. Както знаем, софтуерът е доста скъпа част от управлението на една система (всички се сещаме за скъпи операционни системи и програми). Всеки иска да инвестира в един продукт, който ще е надежден, ще има по- малко бъдещи разходи и ще е готов за оптимална работа по всяко време. При положение, че цените се изравниха, мисля, че всеки може да вземе удачното за себе си решение - иска готова система, предвидена да издържи голям експлоатационен период, поддържайки максимална възможна ефективност или недотам ефективна система с неизвестен, предполагаем период на експлоатация.

 

Благодаря ви за вниманието!

 

INSENSE - Официален представител на DEFRO

Търговски офис

гр.София,кв.Горна баня
бул.Н.Петков N136A

Тел. +359 2 4833552
GSM +359884 330020

   
 
 
  Полезна информацияКаминиСертификатиСервизКонтакти